Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Słownik
Event marketing
Event marketing

kojarzony jest w Polsce gÅ‚ównie z organizacjÄ… wydarzeÅ„ lub imprez, których celem jest zachÄ™cenie potencjalnych klientów do zakupu danego produktu lub skorzystania z tej, a nie innej usÅ‚ugi. Jest jednym z najskuteczniejszych narzÄ™dzi komunikacyjnych. Event marketing  czÄ™sto stosowany jest wewnÄ…trz firmy w postaci firmowych rodzinnych pikników czy firmowej rozgrywki np. w paintball. jest to swego rodzaju identyfikacja z firmÄ… oraz skuteczna motywacja pracowników




Praliny, pralinki
Praliny, pralinki

(fr. praline od nazwiska Pressis-Praslin, marszaÅ‚ka fr., 1598–1675) to rodzaj czekoladki z nadzieniem pomadkowym (masÄ… kremowÄ… lub zawierajÄ…ce w Å›rodku orzechy) Pralinki to istna cukiernicza biżuteria, którÄ… czÄ™sto kupuje siÄ™ na prezent, rzemieÅ›lnicza wizytówka i dowód kunsztu rÄ™cznego wytwarzania wyrobów czekoladowych. Pralina jest to czekoladka dla koneserów, dla których każdy kÄ™s jest prawdziwym Å›wiÄ™tem dla zmysÅ‚ów.



Bankiet
Bankiet

to to przyjÄ™cie o charakterze oficjalnym. Zazwyczaj ma formÄ™ uroczystego, wystawnego obiadu (kolacji) dla wiÄ™kszej liczby osób. Wydawany jest dla uczczenia jakiejÅ› osoby lub z okazji ważnego wydarzenia w firmie. Na przyjÄ™cie to mogÄ… przybyć tylko osoby zaproszone. Na stoÅ‚ach powinny pojawić siÄ™ zarówno przekÄ…ski zimne, ciepÅ‚e dania oraz desery serwowane przez kelnerów lub w postaci stoÅ‚ów szwedzkich. Dekoracje kwiatowe i kolorystyka bankietu dobierane sÄ… odpowiednio do charakteru imprezy.




Podgrzewacz do potraw
Podgrzewacz do potraw

niezastąpiony jest na eleganckim przyjęciu. Służy podobnie jak bemar na zachowaniu ciepła potraw bez obawy przypalenia przez określony czas.



Przystawka
Przystawka

to potrawa serwowana zazwyczaj przed gÅ‚ównym daniem w formie przekÄ…ski. Niekiedy stanowi też dodatek do daÅ„ miÄ™snych.


Carpaccio
Carpaccio

jest daniem kuchni wÅ‚oskiej. Tradycyjnie przygotowuje siÄ™ je z surowego miÄ™sa – woÅ‚owiny, cielÄ™ciny, Å‚ososia lub tuÅ„czyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite miÄ™so serwuje siÄ™ zazwyczaj jako przystawkÄ™. Danie pierwszy raz podano w Wenecji w 1950 roku hrabinie Amalii Nani Mocenigo, kiedy ta poinformowaÅ‚a wÅ‚aÅ›ciciela lokalu Harry's Bar, że doktor rekomendowaÅ‚ jej jedzenie miÄ™sa jedynie surowego. WÅ‚aÅ›ciciel baru – Giuseppe Cipriani – nazwaÅ‚ nowe danie Carpaccio, ponieważ przypominaÅ‚o mu ono kolorystycznie obrazy renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccio. MiÄ™so w Carpaccio jest zazwyczaj polane oliwÄ…, sokiem z cytryny. Podawane jest z dodatkami – saÅ‚atami i cienko pokrojonymi serami, np. parmezanem.


Szwedzki stół, bufet szwedzki
Szwedzki stół, bufet szwedzki

to sposób serwowania posiÅ‚ków  w hotelach, rzadziej restauracjach, polegajÄ…cy na udostÄ™pnieniu goÅ›ciom kilkunastu potraw, z których mogÄ… oni uÅ‚ożyć peÅ‚ny posiÅ‚ek z uwzglÄ™dnieniem wÅ‚asnych upodobaÅ„ kulinarnych i dietetycznych. KorzystajÄ…cy ze szwedzkiego stoÅ‚u mogÄ… zazwyczaj najeść siÄ™ do woli za zryczaÅ‚towanÄ… kwotÄ™. Szwedzki stóÅ‚ jest również popularnÄ… formÄ… organizacji przyjęć firmowych i spotkaÅ„ biznesowych, ponieważ jedzenie nie przeszkadza w żaden sposób w rozmowach i nawiÄ…zywaniu kontaktów pomiÄ™dzy uczestnikami, inaczej niż tradycyjna organizacja stoÅ‚u. Nazwa "szwedzki stóÅ‚" wywodzi siÄ™ od szwedzkiej tradycji serwowania tego typu posiÅ‚ków.


Auszpik
Auszpik

jest to galareta, którÄ… otrzymujemy z wywaru (z nóżek wieprzowych itp) i żelatyny. Ma duże zastosowanie w przygotowywaniu daÅ„ zimnych. W zastudzonym podaje siÄ™ drób, ryby, pasztety, owoce.


Anchois
Anchois

(angielskie odpowiedniki Anchovy lub Anchovies) - to pochodzÄ…ce z jÄ™zyka francuskiego okreÅ›lenie na sardelÄ™ - niedużą, bardzo tÅ‚ustÄ… rybÄ™ o ostrym zapachu. SÅ‚owo wymawiane w Polsce jako (anszuÅ‚a). W różnych krajach jest różnie podawana: Å›wieża, surowa, wÄ™dzona, w postaci przetworów: filetów, koreczków lub pasty, czÄ™sto konserwowana z dodatkami. Spożywana bezpoÅ›rednio lub dodawana do farszów miÄ™snych, rybnych, past, oliwek, pizzy i saÅ‚atek. W Hiszpanii dodawana do oliwek..


Eskalopki
Eskalopki

sÄ… to kotleciki z cielÄ™ciny, piersi indyka, lekko rozbite i usmażone saute (bez panierowania). Eskalopki można podawać z kurkami, kaparami, pieczarkami itd.  Eskalopski sÄ… to również cienkie plastry szlachetnych ryb, np. Å‚ososia lub tuÅ„czyka, oprószone mÄ…kÄ… i usmażone.




Wybierz województwo
lub wybierz kategoriÄ™ z listy:


Najnowsze firmy
BECK CLIP SYSTEMS Sp. z o.o.
BECK CLIP SYSTEMS Sp. z o.o.

Zobacz wizytówkę
Żywiciel Catering
Żywiciel Catering

Zobacz wizytówkę
3 Kolory cafe grill&restaurant
3 Kolory cafe grill&restaurant

Zobacz wizytówkę

Warning: include(modules/modules_adsense_left.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Warning: include(modules/modules_adsense_left.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Warning: include(modules/modules_adsense_left.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'modules/modules_adsense_left.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php52/lib/php') in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Najbliższe targi i wystawy